
Професионална кухня за ресторант
Независимо дали отваряте вашия първи или втори ресторант или ви предстои да реновирате вече съществуващ ресторант, интериорният дизайн на професионалната кухня трябва да бъде на високо място в приоритетите ви. Това е мястото, което е сърцето и душата на ресторанта ви. В нея са най-важните две неща- храната и служителите, които я приготвят.
Професионалната кухня за ресторант е елегантна, но и съдържа всички необходими приспособления за приготвяне на вкусни ястия, разположени на строго определени места, които са удобни на готвачите тогава, когато имат нужда от тях. Когато обзавеждате професионалната кухня за ресторант се налага да съобразите много важни неща и изисквания. Налага се да си зададете въпроси и да отговорите на тях.
Препоръчваме ви да се включите в безплатното обучение по Въведение в Интериорния дизайн, където, ще научите какви са важните правила, които трябва да спазвате, когато обмисляте разположението на мебелите си и техния вид и размер.
Източник: www.gofoodservice.com
Когато става дума за дизайн на професионална кухня за ресторант, вашият главен готвач трябва да участва в процеса. Ако не се интересувате от мнението му рискувате да оборудвате кухнята си по неправилен начин или да не я направите достатъчно просторна за спокойна работа. Вашият главен готвач е запознат с менюто по-добре от вас и знаят какво пространство им е необходимо за приготвяне на ястията. Дори да наемете професионални интериорни дизайнери, най-добрите препоръки винаги ще дойдат от тези, за които тя е работно място.
Когато става дума за менюто вие трябва да бъдете напълно запознати както с отделните ястия, които предлагате, така и как се приготвят до най-малките детайли. Това ще ви помогне да разположите печките, плотовете и шкафовете за съдове по начин, позволяващ максимална функционалност.
Източник: www.banyankitchen.com
Освен какво ви е необходимо направете списък и на всичко, което не е необходимо и няма място във вашата професионална кухня за ресторант, а само пречи.
Когато се захващате с дизайна не забравяйте, че освен удобство и естетика се налага да се съобразите и с правилата, указани от местното министерство на здравеопазването, както и на противопожарните регулации и тези за безопасност на работното място и минимално пространство за служител.
Сред факторите, с които трябва да се съобразите при оборудването на професионална кухня за ресторант са “гъвкавост” и ефикасност на пространството, простота, храната да спазва изискванията- да се държи в хладилници с подходяща температура, климатична инсталация, енергийна ефективност, поддръжка, електроуреди.
Източник: www.hubspot.net
Професионалната кухня на ресторант трябва да може да бъде приспособявана спрямо нуждите ви както и менюто. Модулните кухни или тези на колела може да бъде много удобно за вас и вашите служители. Недейте да купувате повече електроуреди и мебели от тези, които са ви необходими, защото може да утежнят процеса на работа и дори преминаване. А добрата новина е, че освен пространство по този начин ще спестите и пари.
В нито един момент кухнята не трябва да бъде прекалено хаотична, а това често се случва. Можете да я подредите като отделите различни части спрямо функциите им- складиране, чистене, подготовка, готвене, сервиране, а мястото за изхвърляне на хранителни остатъци и отпадъци да бъде далече от тези, в които се приготвят ястията. Не бива мръсните чинии да са в близост до порциите, на които предстои да бъдат сервирани.
Източник: www.fresnohoodcleaning.com
Една от най-големите грешки, които можете да допуснете при обзавеждането на професионална кухня за ресторант е да нямате достатъчно миялни машини. Не забравяйте, че всяка част от помещението трябва да е съобразена с най-високите изисквания за безопасност на персонала и храната.
Професионалните кухни за ресторант консумират изключително много електроенергия. Голяма част от бюджета и приходите ще отиват за режийните разходи всеки месец. Да изберете енергоспестяващи електроуреди е задължителна инвестиция. Не забравяйте, че печките не бива да се намират близо до хладилниците или хладилните помещения.
Вентилацията е също от особено важно значение. Имайте предвид, че в кухнята във всеки един момент ще бъдат приготвяни различни ястия, всяко със специфична миризма. Включвайте устройствата за вентилация тогава, когато готвачите започват да готвят, а не по средата на работния им процес.