
Кулинарна фотография
Кулинарната фотография е една от най- предизвикателните видовете фотография разпространени днес. Подобно на рисуването, започващо с празното платно, слой след слой създавате снимката докато не достигнете перфектния баланс между реалността и изкуството. В последно време е много модерно хората да снимат храната си и да качват снимки в социалните мрежи. Имайки предвид това, можем да кажем, че този вид фотография е доста разпространен. Но когато става въпрос за професионални снимки, това е доста по-различно. Всички знаем колко е вкусна храната, но не е толкова лесно това да се изобрази на снимката. Добрата снимка не се получава просто така, трябва да се помисли за детайлите, за композицията, осветление, стайлинг и много други.
Тук ще споделим с Вас какво трябва да знаете, за да можете да направите перфектни кулинарни фотографии, без разлика, дали искате да ги публикувате в кулинарния се блок, или в менюто на ресторанта си, или пък просто сте перфекционист и искате снимките, които правите да не са аматьорски.
1. Не пренебрегвайте композицията
Уверете се, че всичко изглежда красиво и добре завършено. Композицията всъщност означава приемане на подредените отделни части като едно цяло във Вашата снимка. Една добра композиция определя взаимодействието с аудиторията, тя трябва да придава завършеност, независимо дали става въпрос за чиния или парченце магданоз върху вашето ястие. Един полезен инструмент, който трябва да се има предвид, е правилото на третините. Правилото на третините е мрежа от девет части, която трябва да си представите над вашата снимка или тема. Вашата основна тема трябва да бъде по линиите или в пресечните точки на вашата мрежа. Нашите очи са естествено привлечени към тези точки, така че е добре да го имате предвид, когато правите снимки, за да подчертаете ястието.
2. Не заснемайте от прекалено близо
Опитайте се да направите снимката достатъчно далеч според идеалното за вас разстояние. По този начин ще имате място за редактиране, така можете да играете с различни композиции. Понякога редактирането може да направи снимката, която не сте харесали в началото, просто фантастична. Колкото по-далеч, толкова по-добре, но внимавайте не трябва да е микроскопично.
3. Използвайте естествената светлина.
Не снимайте когато е почти тъмно вън, или прекалено рано сутрин. Снимането в точното време на деня е от решаващо значение за фантастични снимки. Сенчесто място в слънчев ден може да бъде идеалното място за снимане при естествено осветление. Естествената светлина винаги ще прави снимките ви да изглеждат по-добре, така че, когато можете да я използвате, определено го направете! Директната слънчева светлина ще направи храната ви „по-сурова“, ще създаде сенки и ще наруши цветовете. Също така се подсигурете, че не е твърде тъмно, защото никога не е подходящо да включите светкавицата при заснемането на храна, тя ще направи груби отражения и отблясъци.
4. Перспективата е важна
Изберете правилния ъгъл, от който да заснемете снимката и той ще направи всичко по различно. Някои ястия са по-добри със страничен изглед, а други са по-добри от птичи поглед. Ако не сте сигурни какъв ъгъл ще изглежда най-добре, опитайте няколко различни, докато не започнете да се докосвате до него. Ще ви дадем някои идеи за храни, които изглеждат по- добре при определени ъгли.
- Страничен изглед: Бургери, вафли, палачинки, сладкиши, хляб и др. Защо? Тъй като подробностите са насочени напред и искаме да покажем това.
- Гледка от птичи поглед: супи, яхнии, препечени филийки, торти, и др. Защо? Историята е на плоча и искате да покажете всички цветове от върха! Представете си да снимате супа от страничен изглед, всичко, което ще видите, е купата.
5. Използвайте основа
Основата може наистина да зададе сюжет за вашата снимка и да предаде по- голяма дълбочина. Снимките трябва да бъдат пълни с подробности, но бъдете внимателни основата не трябва да превзема кадъра, вашия главен обект е храната.
- Изберете плочка, дъска, която да използвате. Не използвайте чиния с отблясъци, избирайте матова или красива керамика;
- Използвайте аксесоари, като салфетки или прибори;
- Украсете ястието;
- Бъдете креативни с фона си.
6. Взаимодействайте с храната
Никога не забравяйте да взаимодействате с храната. Например разрежете ястието или използвайте ръка държаща вилица. Просто добавете себе си в снимката, като дръжте купата или нарязвате храната.
Това създава история и прави храната да изглежда по- реална, също така това създава характер и стил на вашата снимка.
Кулинарната фотография е създаване на хармония и баланс между формите, цветовете и текстурите. Не забравяйте да планирате, обмислите подредбата на сцената – снимката. Не се притеснявайте и да експериментирате, само по този начин ще усетите как се получават нещата. Добрите резултати идват след време и след много практика, така че имайте търпение.
Фотографите, практикуващи този вид фотография могат добре да се реализират, снимайки за ресторанти или кулинарни книги и блогове. Също така, ако не сте професионален фотограф, а разполагате с такива умения, можете да ги използвате в много сфери, като маркетинга и дизайна, или за собствено удоволствие.
Научете още любопитни техники за правенето на неповторими снимки. Развийте професионалните си умения в сферата на Фотографията, като се включите се в курс по фотография на Design Academy към Нет Ит. За повече информация кликнете тук, или се обадете на телефон: 0700 16 004.